Posted by: Taavi Kruut

Firmasportlased jooksid end SEB pangahoone treppidel hingetuks

Kevadspartakiaad 2019 kolmapäevane hittala oli Tornimäel SEB pangahoones peetud trepijooks. Mõõduvõtu parima tulemuse tegi tänavu SEB multisportlane Viljar Grauen, kes seljatas pea 400 trepiastet ajaga 1:24.15. Kiireim naine oli üldprotokollis 27. kohale tulnud Piret Põldsaar Tallinna Lennujaama Spordiklubist, tema ajaks fikseeriti finišijoonel 1:44.92. Ettevõtete üldarvestuses oli taaskord parim SEB.

Rahandusministeeriumi esindaja Margit Maidla naasis äsja koos Piret Põldsaarega jooksulaagrist Portugalist. „Mina olin seal ühe nädala, tema kaks, ilmselt sellest ka see vahe. No nali naljaks, tegelikult on Piret treppidel väga professionaalne, ta on isegi trepimaratoni ära võitnud,“ tunnustas Maidla kaassportlast.

Iseenda sooritusega jäi naine rahule, tulemus 2:01.66 tõi talle vanuseklassis N40 teise koha.. „Olen siin varem kaks korda käinud, tahtsin näha, milleks ma seekord võimeline olen ja kui hull see võistlus tänavu on. Alati on hullult hull! Järgmiseks aastaks on valu meelest läinud, siis tulen siia uuesti, päris naljakas. Samas igal korral on aeg olnud parem, järgmisel kevadel vist ei julge tullagi,“ naljatles Maidla.

Algajale trepijooksjale soovitas firmasportlane teha kangiga kükke. „Mina proovisin enne esimest võistlust Olümpia treppidel joosta, ikka ju harjutad. Ma ei usu, et sellest midagi kasu oli. Loeb ikka üldine kehaline ettevalmistus, jalad lähevad piimhapet täis nagunii, tuleb lihtsalt kuidagi lõpuni vastu pidada. Võimalik, et kükkide tegemisest on kasu, veel parem on harjutust sooritada kangiga.“

Vanuseklassis N50 kaitses oma mullust võitu Swedbanki tiimi liige Heli Zvorovski. Eriti suurt rõõmu valmistas talle lõpuaeg 2:30.42. „Võrreldes eelmise kevadega jooksin 11 sekundit kiiremini. Selleks korraks sai isegi harjutatud, tegin täpselt ühe trenni, sellest piisas. Meil Swedbankis on treppe 13 korruse jagu,“ ütles Zvorovski ja avaldas lootust, et tuleb järgmisel aastal uuesti. „Aastaga läheb meelest ära, kui jube see võistlus on, siis ongi hea meelde tuletada.“

Janika Apri Danske Spordiklubist parandas oma eelmise aasta tulemust poole minutiga. „Ise ka ei saa aru, kuidas see juhtus. Alustasin liiga kiirelt, lõpus läks väga raskeks. Konkreetset trenni pole teinud, stabiilselt liigutanud küll, võib-olla see aitas. Kogu võistluse juures on ainus hea asi see, et jooks saab väga ruttu läbi,“ sõnas ajaga 2:17.13 vanuseklassis N40 kuuenda koha saanud Apri.

SEB töötaja Kätlin Ojasalu ütles, et jõudis normaalselt joosta umbes kümnendale korrusele. „Päris õudne, jalad on täielikud makaronid. Kui raskeks läks, siis kõndisin ja tõmbasin end mööda käsipuud kätega edasi. Tuli lõpuni teha, pidin vastu pidama. Tulin siia osalema täiesti vabatahtlikult, ilmselt teadmatusest, sest mitte mingit trenni ma teha ei jõudnud.“ Tulemus 2:46.16 tõi talle naiste arvestuses 8. koha.

Henri Kaarma Swedbankist on trepijooksus äärmiselt kogenud, aastas osaleb ta kokku umbes 15 võistlusel. „Kõik on peas kinni, enne starti tuleb teekond visualiseerida ja siis lihtsalt sinna üles minna. See on imeline!“ muigas Kaarma. Tulemus 1:24.65 tõi talle vanuseklassis M40 esimese koha, üldjärjestuses oli see päeva teine aeg.

SportID International OÜ tiimi liige Marti Soosaar spurtis 21. korrusele ajaga 1:29.15. „Ma ei taha seda kommenteerida,“ ütles Soosaar vahetult pärast jõupingutust. „Ma enam ei tea, miks ma siia üldse tulin! Miks minult seda enne võistlust ei küsitud?“ lisas ta.

Raskeks läks firmasportlasel umbes 15. korrusel. „Jäin peaaegu kõndima, õnneks võistluse korraldaja Taavi üleval lõugas, surusin rohkem, aga olin ikka väga aeglane. Võimalik, et tulen järgmisel kevadel jälle, see on vist mingi haigus.“

Marius Pihlak Tallinna Lennujaama Spordiklubist jõudis finišisse ajaga 1:33.65. „Väga mõnus, see võistlus on juba harjumuseks saanud,“ sõnas Pihlak, kes on trepijooksu teinud ka päästevarustuses. „Seal on sul seljas umbes 20 lisakilo,“ täpsustas ta.

Viimati jooksis firmasportlane aasta tagasi toimunud kevadspartakiaadil ja uueks mõõduvõtuks eraldi ei treeninud „Ei jõua kõigeks valmistuda, tööl peab käima ja elu vajab elamist!“

Jalgpallitaustaga Tarvo Metsavas Swedbankist osales esimest korda ja tunnistas ausalt, et jõuproov oli oodatust palju raskem. „15 korrust läks normaalselt, edasi tahtis mõistus kehast kiiremini liikuda,“ ütles ajaga 1:42.40lõpetanud Metsavas.

Orkla Eesti AS sporditiimi liige Holger Part oli 21. korrusele jõudes rõõmus ja võrreldes teistega liigagi reibas. „Kui poole distantsi pealt jalutamisega alustada, siis on kõik lihtne,“ muigas tulemuse 1:58.65 välja jooksnud Part. Trepijooksul osales ta esimest korda ja tõdes samuti, et pingutus oli arvatust väga palju hullem.

 

SEB Spordiklubi juht Merten Loss oli ainus võistleja, kes pärast finišijoone ületamist kohe liftiga alla sõitis ning koos oma pisipojaga uuesti treppidest üles tuli. „Ainult ühe korra jooksmine on nõrkadele, tahan end rohkem proovile panna,“ põhjendas ajaga 1:39.65 lõpetanud Loss.

Võistluseks valmistuda SEB pangahoone 10. korrusel töötav firmasportlane väga ei jõudnud. „Olen sellel aastal treppidel umbes kahel või kolmel korral treeninud. Mugava kontoriinimesena kasutan tööle jõudmiseks pigem lifti,“ tunnistas ta ausalt.

Ka Kristo Moorits on SEB majas pigem liftiga liikuja. „Töötan kuuendal korrusel ja sealt väga kõrgemale ei jõua, trenni pole ka jõudnud,“ ütles Moorits. Võistlusele tuli ta olude sunnil. „Vanad sportlikud võlad vajasid klaarimist,“ lisas ta. 21. korrusele jõudmiseks kulus Mooritsal aega 2:30.89.

Tallinna Lennujaama Spordiklubi uustulnuk Karol Pärn on üle kahe meetri pikk mees. Pikad jalad firmasportlase sõnul trepijooksul suurt eelist ei anna. „Kindlasti mitte, ei soovita,“ naeris Pärn. Kohale meelitas ta end ise, sest polnud ala mitte kunagi proovinud. „Ei tea, kas ma seda viga enam tulevikus teen, eks aasta pärast vaatame. Umbes kümnenda korruseni läks suhteliselt ladusalt, siis pingutasin veel neli korrust ja edasi põhimõtteliselt roomasin.“ Pea 400 astet alistus Pärna jalge all ajaga 2:22.64.

Tulemused leiab siit: https://www.firmasport.ee/kevadspartakiaad/